Як нескладні і проте святкові рецепти для всієї родини пропонуємо: рибу на овочевій подушці, картопляно-цибулевий пиріг та інші смачні та корисні страви, які за бажання може освоїти і тато.

Риба короп на овочевий подушку.

Склад:

  • великий короп

  • 1 червоний перчик

  • 3-4 помідора

  • 1-2 моркови
  • пів склянки рослинної, краще оливкової олії
  • часник, кінза, мускатний горіх, куркума, кумін за бажанням та смаком

Приготування:
Овочі нарізати кубиком, додати приправи та олію.
Рибу розрізати на порційні шматочки та присолити.
Взяти протвінь, викласти на нього половину овочів, потім рибу, овочі, що залишилися.
Закриваємо протвинь фольгою, робимо кілька маленьких дірочок для виходу пари, запікаємо близько години при температурі 180 градусів. За 10 хвилин до закінчення фольгу прибираємо, щоб риба зарум'янилася.

Картопляно-цибулевий пиріг.

  • Склад:
  • 2-3 середні картоплини (400 гр)
  • 2 невеликі цибулини (300 гр)
  • 3 ст.л. оливкового масла
  • 1 чашка тертого пармезану
  • 0,5 чашки молока
  • 2 яйця
  • листкове тісто
  • сіль, мускатний горіх

 

Приготування:

Картоплю почистити і нарізати тонкими часточками.

Цибулю нарізати тонкими кільцями.

 

У сковороді на оливковій олії обсмажити картоплю із цибулею близько 15 хвилин. Охолодити.

 

Викласти тісто на протвінь. Яйця збовтати і змішати з сиром, молоком і картоплею з цибулею. Туди ж додати сіль та мускатний горіх.

 

Начинку викласти на тісто, акуратно оформити краї.

 

Випікати 45 хвилин|мінути| при температурі 200 С.

Яйця-кораблики

Склад:

  • 2-3 яйця
  • філе риби (100-200 гр)
  • сіль, укроп

Приготування:

Яйця відварити круто, охолодити, почистити, розрізати вздовж і вийняти жовтки.

 

Рибу відварити, перевірити, щоб не було кісточок, змішати з відвареними жовтками, кропом та сіллю.

 

Наповнити половинки яєць фаршем, прикрасити зеленню.

Куряча грудка.

Склад:

  • 1 куряче філе
  • Скибка батона
  • Невелика цибулинка
  • 2 шт.курячої печінки
Приготування:

Куряче філе відбити, посолити. Батон розмочити в молоці, цибулю спасерувати, курячу печінку дрібно нарізати та протушкувати разом із цибулею. Охолодити, розмішати з батоном, посолити, перемішати, викласти фарш на половину філе, а другою половиною накрити.

Запікати 25 хв. Подавати з овочами.

Печінка тріски з помідорами.

Склад:

  • 1 банка печінки тріски
  • 2 помідора
  • Лист салату
  • Базилік
  • 1 ст.л.лимонного соку

Приготування:

Печінки тріски викласти в друшляк, щоб скло масло. Помідори нарізати великими часточками. Листя салату та базиліка порвати руками, добре перемішати, додати печінку, збризкати лимним соком.

Бефстроганів із кальмарів.

Склад:

  • 2 кальмара
  • 1 цибулинка
  • 1 ст. л. муки
  • 1 ст. л. сметани
  • сіль
Приготування:

Кальмари добре промити, розрізати, злегка відбити, після чого порізати на тонкі смужки. Цибулю дрібно порубати, викласти на сковороду з|із| розігрітим маслом|мастилом|, обсмажити 2-3 хв., інтенсивно помішуючи. Додати кальмари, тримати на вогні до готовності, посипати мукою, посолити, заправити сметаною.

Салат Світлофор.

Склад:
  • 1  салат
  • 2-3 помідора
  • 1 кальмар
  • 1/4 Солодкого жовтого перцю
  • 10-12 оливок
  • Базилік
  • 2-3 ст. л. оливкового масла
  • Сіль, перець
Приготування:

Листя салату добре промити, порвати на шматочки середнього розміру. Помідори нарізати шматочками середнього розміру. Кальмар промити, відварити у киплячій підсоленій воді 3-5 хвилин. Нарізати невеликими шматочками. Солодкий жовтий перець порізати, як і кальмар. Оливки нарізати кружальцями. Базилік дрібно посікти. Додати сіль|соль|, перець за смаком.

Заправити оливковою олією. Ретельно перемішати.

Паровий салат.

Склад:

  • 2 морковини
  • 1 склянка суцвіть броколі
  • 1 склянка суцвіть кольорової капусти
  • 1 склянка зел. горошку
  • 100 гр. спаржевої квасолі

  • 1 ч. л оливкового масла
  • Сіль
Приготування:

Моркву натерти чи нарізати фігурними пластинками. Додати броколі, цвітну капусту, горошок, квасолю. Покласти в пароварку та готувати 5 хв.

Додати оливкову олію, сіль.

Сьомга або лосось, запечені у фользі.

Склад:

  • 2 морковини
  • 0.5 кг філе сьомги або лосося, краще охолодженого, а не замороженого

  • 1 цибулина
  • 1/2 пачки вершкового масла
  • 100 г білого сухого вина
  • зелень - петрушка, укроп
  • 1 лимон
  • орегано

Приготовление:
Форму для запекания выложить фольгой - с запасом.
Фольгу обильно смазать сливочным маслом и в нее положить семгу.
Сверху на рыбу выложить нарезанную соломкой морковь, нарезанный кружочками репчатый лук, нарезанную зелень, притрусить сушеным орегано, сверху кольцами выложить лимон.
Залить в фольгу белое вино, фольгу тщательно завернуть, чтобы она плотно прилегала к рыбе и из нее ничего не вытекало.
Семгу запекать 15 минут в духовке при температуре 180°C.
Затем фольгу развернуть, рыбу украсить маслинами и зеленью.
Подавать в той же форме и фольге , что выпекалась.
Отличным гарниром будет картошечка с укропом.

Для тех, кто не любит рыбу, рецепты блюд из птицы.

 

Запечена курка з рисом.
Склад:
- 1 худорляве курча приблизно 1.3 кг
- 0.5 склянки круглозернистого рису
- половинка яблука, наприклад, сорту Голден
- жменя ізюму
- 1 столова ложка вершкового масла
- сіль
- прянощі за смаком

Приготування:
Рис промити, залити холодною водою, довести до кипіння і ще 5 хвилин поварити, щоб рис залишався трохи твердим.
Злити воду.
З яблука вирізати серцевину та нарізати великими кубиками (шкірку не знімати).
Злегка остиглий рис змішати з яблуком, промитими родзинками та шматочками вершкового масла.
Рисовий фарш трохи посолити.
Вимиту курячу тушку зсередини натерти щіпкою меленого імбиру або кмином (можна нічим не натирати) та заповнити рисово-яблучним фаршем.
Черевну порожнину зашити.

Зверху курку натерти великою сіллю і покласти в неглибоку форму для запікання.
Запікати в духовці близько години при температурі 160°C, періодично поливаючи курку соком, що виділився.
Готовність курчати можна перевірити, проткнувши його (наприклад виделкою): якщо потече прозорий сік без домішки крові, значить птах готовий.
Готову курку розрізати на порції та подавати з рисом.

Також можна зробити кисло-солодку курку, натерши її зразу такою сумішшю
1 столова ложка кисло-солодкого ягідного варення
каррі (суміш прянощів)
сушений кріп

Секрети запікання:
Хороший температурний режим приготування найніжнішої запеченої курки:
(Маса курки 2 кг)
На дно форми для запікання налити на пів-пальця води.
Нафаршировану курку нічим не змащувати, просто трохи натерти сіллю.
Першу годину запікати - при температурі 120°С, полити соком,
потім запікати 1 год 30 хв - 1 год 40 хв при температурі 150 ° С, періодично поливаючи соком.
Духовку вимкнути, курку залишити в духовці ще на 20 хвилин.
Курка виходить дуже ніжною та соковитою із золотистою скоринкою.

Філе індички в мішечку.
Склад:

- 600 г філе індички
- 15 середніх картопель
- 1-2 столові ложки вершкового масла
- сіль, перець за смаком
- пергаментний папір для запікання

Приготування:
Картоплю почистити і нарізати тонкими кружальцями.
Грудку індички вимити і нарізати поперек волокон на дуже тонкі (як можна тонше) скибочки.
Глибокий квадратний лист (наприклад, 36х36 см) застелити пергаментним папером для випікання таким чином, щоб боки листа були закриті пергаментом, а довжина пегаменту по одній зі сторін була приблизно в 2.3 рази більша, ніж довжина листа і запікання можна було б накрити зверху пергаментом . Якщо не виходить таку конструкцію спорудити з цілісного листа пергаментного паперу (деко ширше) – нічого страшного. Можна покласти 2 аркуші паперу внахлест.

На дно застеляного листа викласти половину нарізаної картоплі, намагаючись не залишати просвітів.
Зверху на картоплю укласти шар індички, посолити, трохи поперчити.
Зверху індичку накрити шаром картоплі.
На картоплю покласти шматочки вершкового масла|мастила|, рівномірно розподіливши їх по деку.
Індичку з картоплею накрити зверху пергаментом, загорнувши краї з усіх боків, щоб утворилася видимість герметичності страви, що запікається. (Звичайно, герметично закрити страву папером неможливо, але потрібно, щоб візуально здавалося, що це так).

Індичку "в мішечку" запікати 45 хвилин у духовці при температурі 160°C.
Дістати лист з гарячою індичкою, відвернути верхній шар паперу і накладати страву на тарілки ложкою або лопаткою. Прямо в тарілку до смаку можна додати трохи рафінованої оливкової олії.

Курка у власному соку.
Склад:

- 1 ціла курка або нарізані частини курки за смаком:
- лапки, крила і т.п., кількість - теж до смаку
- сіль
- рукав для запікання

Приготування:
Відрізати рукав для запікання такої довжини, щоб у нього помістилася курка + 30 см запасу.
Курку вимити, натерти сіллю і покласти в рукав для запікання.
З обох боків рукав герметично закрити кліпсами.

Курку в плівці укласти у форму для запікання, помістити в духовку і запікати близько години за температури 160°C.
Готову курку вийняти з плівки (розрізати плівку) і викласти на тарілку.
Запечений таким чином птах виходить дуже соковитим і ніжним.
Важливо: краї плівки для запікання не повинні торкатися стінок духовки.

І не треба забувати про гарбуз – короля цього новорічного столу.

Різотто з гарбузом.
Склад:

- 2 ст л оливкової олії
- 1 цибулина, очищена та тонко порізана
- по 350 гр гарбуза та гарбуза-баттернат, очищеного від насіння та порізаного на кубики
- 350 гр рису для різотто
- 1 ч л меленого коріандру
- 200 мл білого вина
- 600 мл гарячого овочевого бульйону
- тертий сир Чеддер та пармезан

Приготування:
Нагріти олію у великій каструлі. додати цибулю та гарбуз. Готувати, помішуючи, 15 хв, доки овочі не стануть майже м'якими. Додати батернат, готувати, помішуючи, 5 хв.
Додати рис та мелений коріандр. Помішувати 1 хв, поки рис не буде покритий олією. Додати вино. Довести до кипіння. Знизити вогонь, варити, помішуючи, поки рідина не вбереться.

Додати 1/4 гарячого бульйону, варити, помішуючи, поки рідина не вбереться.
Продовжувати готувати, додаючи гарячий бульйон, по одній чверті, помішуючи, доки вся рідина не вбереться. Приправити сіллю та перцем і подавати з тертим сиром.

На замітку:
Подавайте різотто відразу ж, тому що інакше воно висохне і не буде таким запашним.
Класично різотто роблять із рисом арборіо. Він вбирає багато рідини, не стає розмазнішим і різотто виходить вершковим.
Ви можете використовувати будь-які сорти гарбузів для цього рецепту, головне, щоб всього було 700 гр. Якщо у вас не продають різні види гарбуза, ви можете використовувати просто звичайний гарбуз.

Салати.
Можна приготувати салати на основі класичних. Тільки замінити шкідливі ігридієнти на корисні: замість магазинного майонезу домашній чи сметана, замість курячих яєць перепелинні, замість ковбаси та копченості відварене м'ясо.

Для дітей.
Основні страви.

Куряче суфле.
Склад:

Куряче м'ясо
Яйце – 1шт.
М'якуш білого хліба
Молоко – 3ст.
Вершкове масло – 1 ст.л.